Omgeving

Route

Gewandeld word er op 3 verschillende afstanden. 2.5, 5 en 10 km. Via een korte aanloop route belandt u al snel op de onverharde paden van een de mooiste natuurgebieden van Nederland. De routes van alle afstanden voeren u in 4 dagen langs de mooiste plekjes van Het Nationaal Park Veluwezoom. Het is met 5000 hectare een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Je vindt er uitgestrekte bossen en heidevelden, restanten stuifzand en landgoederen. In 1930 werd Veluwezoom het eerste Nederlandse Nationaal Park.

De centrale en noordelijk gelegen bossen en heidevelden zijn ‘woest’ en rustig. Natuurlijke processen als stormen, vraat, sterfte en spontane verjonging bepalen hoe de natuur eruit ziet. Meer zuidelijk bepalen uitgestrekte heidelandschappen en soortenrijke bossen het beeld. Het natuurbeheer richt zich hier op het behoud van de specifieke natuurwaarden. Ook liggen hier landgoederen, beken, akkers en gebouwen, die een intensieve zorg van de beheerder vragen. Het natuurgebied grenst in het zuiden aan het dorp Rheden.

Posbank en Koepel de Kaap

Het bekendste punt in het Nationaal Park Veluwezoom is de ‘Posbank’ waar men bij helder weer tot in Duitsland kan kijken

Rhedense Schaapskudde

De stichting Rhedense Schaapskudde zet zich in voor het behoud van de kudde Veluwse heideschapen, die sinds 1956 zijn thuisbasis heeft in de monumentale oude schaapskooi op het landgoed Heuven ten noorden van het dorp Rheden. Van hieruit trekt de herder, net als vroeger, dagelijks met de kudde de heide op. Volgens eeuwenoude traditie wordt zo een bijdrage geleverd aan de instandhouding van deze natuurgebieden. U bent van harte welkom een bezoek te brengen aan de kudde en de schaapskooi.